Sunday, 16 February 2014

From my Sisters' Lips.

Current Reading. A gift from a sister.
Sister-in-Islam. 

Assalamualaikum
dan salam sejahtera...

Jam menunjukkan jam 0029. What a day! Penuh sangat rasa hari ni. Dari masa untuk diri sendiri, rakan-rakan, dan tak lupa, keluarga. Of course la masa untuk keluarga itu hanyalah di Kakao Talk atau Skype. Tapi memang bermakna setiap minit. Nasib baik ada Pop Phone untuk kurangkan radiasi waktu telefon rumah lama-lama. 

Belum rasa nak update tentang Sweden. Banyak sangat nak cerita, tapi bila mula nak menulis sahaja, Distractions, distractions and distractions. Too many distractions. Although having a simple class right now, but the distractions just couldn't help it. New series, movies, Ariana Rose (nasib baik dah habis series ni), mixed feelings, emotional unstable, and much more. 

Jadi, sekarang dah ada delay update untuk Stockholm, Pisa dan Rome. InsyaAllah akan update jika ada masa untuk tulis. Seronok tulis tentang waktu melancong, supaya jadi kenangan nanti. Nanti rindu-rindu nak baca cerita zaman dulu-dulu, semua masih ada dalam belog. 

"In Jahiliyah, all sorts of factors influence you - parental ambition, values you've been raised with, qualification, good career prospects, probably intellectual or academic training. It was really difficult for me to come out of that way of thinking when I first practicing. As my faith and understanding of Islam increased, I learned to put my trust in Allah. I stop being so caught up in image and looks."
-Sara-

Bukan novel, tapi penceritaan dari beberapa orang Mualaf yang baru memeluk Islam. Bagaimana kehidupan mereka sebelum dan selepas Islam. Their turning point. Keindahan Islam pada kaca mata mereka. Oke. Baru baca sampai situ. A good to read.

Buku ini adalah hadiah dari seorang saudari yang pergi melancong ke sebuah masjid di Edinburgh., Scotland. Pembacaan yang membuka mata. Kadang-kadang kita ambil mudah, sebab kita memang dah dilahirkan Islam. Buat apa-apa pun, nanti masuk syurga juga. Iye ke? 

Kita terlupa betapa cantik Islam itu sendiri. Kita buat tanpa faham. Tapi untuk semua mualaf yang mencari hidayah dan ilham, mereka faham dan baru laksanakan perintah itu. Jadi, buku ini mengingatkan saya tentang keindahan Islam yang kadang-kadang terlupa dari sudut pandangan mualaf. Pengalaman dan perasaan mereka seperti bayi yang baru lahir selepas mengangkat dua kalimah syahadah, dan macam-macam lagi. Again, a good to read. 

11th February 2014
A memoir. Post-skating with groupmates. 
Find friends that will help you go through everything, like sisters.

That's all for now 
Thank you for readin'
^_^

19 comments:

  1. nanti dah habis baca, update lagi ye kak. kire mcm conclusion la. hihi

    ReplyDelete
  2. wah.macam best je buku tu. islam tu sememangnya agama yg syumul dan indah ^___^

    ReplyDelete
  3. Yup, kadang2 pun saya terfikir macam tu, kita memang dilahirkan sebagai islam. Tapi kita buat jer semua yg disuruh tanpa faham kenapa kita perlu buat.

    Quite busy eh? Sempat lagi tengok ariana rose tuu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhuk. Ariana Rose tu tengok waktu makan setiap hari :)

      Delete
  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. bagus buku macam ni.. kadang2 yg dah sedia Islam suka melihat kebawah pada saudara baru yang mana kadang2 mereka juga lupa Islam yang saudara baru itu dapat sebenarnya lebih bermakna daripada Islam keturunan yang belum tentu lagi dihayati dan difahami betul2 oleh pengikutnya. Lebih sedih lagi jika Islam cuma atas nama sahaja.

    ReplyDelete
  6. nice one ! i also do like to read these kind of book; depict the true beauty of Islam :)

    ehh amboi.sempat lagi tu tengok ariana rose.. kita kat rumah pun tak tengok.ekekekek
    tak follow up

    ReplyDelete
  7. Harap kita dapat menguatkan tekad dan azam utk lebih hebat di dalam Islam...
    Akak tunggu catatan perjalanan itu..... senang2 nnt jgn lupa tulis

    ReplyDelete
  8. Pop phone tu apa?

    By the way, kalau boleh share la sedikit isi yang menarik dari buku tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pop phone? Nanti saya update ye tentang pop phone ^^

      Delete
  9. K, ni dah kire termasuk buku wajib cari dan baca. =)... tq for sharing..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum hajar, subhanallah.. kadang tu kita boleh nampak sendiri yang mualaf lebih menghayati agama Islam daripada kita yang dilahirkan Islam kann.. semoga Allah permudahkan segala urusan kita. Jaga diri baik-baik di sana Hajar ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah akan jaga diri ini baik2 :)

      Delete
  11. betapa beruntungnya kita dilahirkan sebagai org islam.. Alhamdullillah.. tak sbr nk bc story story seterusnya ...

    ReplyDelete
  12. menarik nampak nya buku kat atas ni.. kalau berpeluang nak baca jugak buku2 mcm ni

    ReplyDelete
  13. giler Ariana Rose tu sampai Russia pun korang tengok.
    Unfortunately, I caught the last episode jeling2 kat tv. Some guys have all the luck. Yes?.. haha.
    Ooo I like it, "loving for the sake of Allah is superior to loving for ...". How true.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Can't deny it. Some are given everything. But not to forgot, the things that they are given with is also a challenge in which, how they will spend it.

      Delete
  14. perkogsian yang menarik. Islam itu indah. Kejaayan kita bersama Islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i am afterwards you blog! you are accomplishing adequate work! accrue posting.
      HealthCare CPA

      Delete

Kalau ada salah silap, Jangan segan silu untuk tegur.
Kalau ada terkasar bahasa, Ampun maaf di pinta.
Saya juga manusia biasa seperti anda.
^_^